"Weer hij? Hij is juist vrijgelaten. Is het om te lachen of wat?"

"Weer hij? Hij is juist vrijgelaten. Is het om te lachen of wat?"

Negen keer opgepakt, negen keer vrijgelaten. Niveau 4 morgen op VIER.

Hoofdinspecteur Dimitri en inspecteur Sdiga, van de cel radicalisering volgen al een half jaar een Marokkaanse Belg die ervan verdacht wordt te radicaliseren. De man zou eind vorig jaar op het punt gestaan hebben om naar Syrië te vertrekken. Sindsdien krijgt de man elke maand bezoek van de cel. Maar hun bevoegdheden blijven veel te beperkt. Ze kunnen enkel sociale controles uitvoeren bij de mensen thuis en zelfs dat is moeilijk met slechts acht teamleden. Om hun werk goed te doen hebben ze minstens twintig extra krachten nodig en meer bevoegdheden.

Even later gaat het naar een Syrisch gezin dat al twee jaar in België woont. Een half jaar geleden kocht de oudste dochter een ticket naar Syrië. Officieel om haar vriendje te bezoeken maar de politie vreest dat er veel meer aan de hand is. Zo weigert de vader al maandenlang zijn dochters in te schrijven in een Belgische school ook al zijn ze officieel schoolplichtig. “Het maakt mij heel kwaad. Een vader die alle moeite doet om zijn zonen een opleiding te geven, maar zijn dochters thuis zet en niet naar school laat gaan. Ze zijn zestien jaar, ze kennen geen woord Frans of Nederlands en binnen twee jaar moeten ze de arbeidsmarkt op. Een vicieuze cirkel.” Bij controle van het appartement blijk al snel dat de meisjes nog steeds niet naar school gaan en treffen ze nog negen andere bewoners aan. Het huis fungeert als transit-huis voor vluchtelingen.

Stef en Laurent van de antibanditisme brigade krijgen een oproep voor vandalen die voor overlast zorgen in Sint- Agatha- Berchem. Een van hen kan ter plaatse opgepakt worden. "Weer hij? Hij is juist vrijgelaten. Is het om te lachen of wat ? Hij is gisteren gepakt, vandaag gepakt. Dat is ongelofelijke he pee." De jongen is 19 jaar oud. In de ochtend had hij twee agenten uitgescholden. Een dag eerder zat hij in de cel omdat hij zijn moeder met een mes had bedreigd. De magistraat had hem verboden om 's nachts op straat te komen. De voorbije twee maanden is de jongen al negen keer opgepakt. Opnieuw wordt contact opgenomen met de magistraat. Die zal beslissen of hij ‘s anderdaags opnieuw voor de onderzoeksrechter moet verschijnen. “Meestal moeten we de voorwaarden nog eens voorlezen en opnieuw vrijlaten. Dat is triestig. Een klucht. Dat durf ik hier en nu gerust zeggen. Ondertussen doe je al dat werk voor niks.”

Wijkagente An vertrekt in Molenbeek op haar dagelijkse ronde. De agenten hebben een afspraak met de huisbaas, omdat zijn huurders al drie maanden niet betalen. Wanneer de wijkagenten ter plaatse komen staan ze voor een gesloten deur. In het appartement zit een vrouw opgesloten met een kind.

En dan moet het nog zaterdagnacht worden in Molenbeek, en in Niveau 4, morgen om  21.35 op VIER.
Niveau 4 is een programma van Het Nieuwshuis voor VIER.

 

Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde