VIER-programma Terug naar eigen land genomineerd op DOCVILLE.

VIER-programma Terug naar eigen land genomineerd op DOCVILLE.

Servië - België, donderdag 7 april om 20.35 op VIER

Het VIER-programma Terug naar eigen land met Martin Heylen, dat dit voorjaar op VIER te zien is, werd zopas door het internationaal documentaire festival DOCVILLE genomineerd voor Beste TV- documentaire.
“Weinig programma's waren zo spraakmakend afgelopen jaar. De BV's in deze documentairereeks  staan een sterke maatschappelijke relevantie niet in de weg. Dit programma brengt snoeihard en confronterend de realiteit van de vluchtelingencrisis in beeld.” aldus DOCVILLE.

"Het was heel intens om dit programma te maken. De aanhoudende stroom van reacties wijst erop dat deze documentaire de discussie over de meest actuele problematiek van deze tijd heeft verbreed.We hebben nooit de pretentie gehad om een oplossing aan te reiken, wel om op een zo intens mogelijke manier een breed publiek te informeren en vooral om begrip los te weken voor mensen op de vlucht, zowel bij kijkers als bij beleidsmakers. Dan pas kan immers met gevoel en verstand over een oplossing worden gepraat." aldus Martin Heylen.

LEES ER HIER MEER OVER

Het format werd reeds internationaal bekroond met onder meer een Gouden Roos op het festival van Montreux en een Emmy Award. Go back to where you came from is van oorsprong een Australisch televisieprogramma.  Terug naar eigen land wordt in Vlaanderen gemaakt door productiehuis WARNER BROS voor VIER.

DOCVILLE, het International Documentary Film Festival kent dit jaar zijn twaalfde editie en start op 29 april in Leuven. De winnaars zijn gekend op 7 mei.  Meer informatie is te vinden op http://www.docville.be/en

Terug naar eigen land is nog twee weken te zien op VIER, nu donderdag 7 april en een erg actuele terugblik, nieuw beeldmateriaal en interviews door Martin met Bert, Zuhal, Veroniek, Ish, Jean-Marie en Margriet op donderdag 14 april.

Morgen gaat het naar Servië, net voorbij de grens Macedonië. Al meer dan twee weken volgt Martin Heylen samen met zijn bekende reisgenoten de voetsporen van mensen op de vlucht.

En ook hier blijft een niet aflatende stroom vluchtelingen de grens over steken. Het is er bar koud.

In dit winterse grensgebied zijn ze getuige van tientallen vluchtelingen die zich moeizaam een weg banen naar het Servische registratiekamp. Zij zijn opeengepakt in oude treinen en worden vanaf de Grieks-Macedonische grens naar hier getransporteerd.

Martin, Jean-Marie, Veroniek en Ish ontdekken dat deze mensen de laatste kilometers te voet moeten afleggen in een ijzige koude.

Een tiental kilometer van deze plaats ligt het Servische registratiekamp, waar de vluchtelingen zich net zoals in Macedonië moeten laten identificeren en registreren. Martin en zijn reisgenoten bezoeken ook het volgende  registratiekamp in Kroatië.

Vluchtelingen worden vanuit het vorige kamp aan de Servisch-Macedonische grens rechtstreeks per trein naar hier gebracht.

En vanuit Kroatië blijft het voor de vluchtelingen op weg naar West-Europa zo maar doorgaan van kamp naar kamp. Van de Kroatisch-Servische grens naar Slovenië, van Slovenië naar Oostenrijk, van Oostenrijk naar Duitsland en zo verder naar het land waar de vluchteling asiel wil aanvragen. Ondertussen is deze Balkan carrousel gestopt en probeert men nu in Turkije de mensensmokkel af te blokken. Maar of dat ook lukt, zonder dat de vluchtelingen zelf het slachtoffer worden, is een bijna retorische vraag.

Voor onze zes reisgenoten komt  - het ‘beloofde’ land- België in zicht. Het einde van ‘hun’ vluchtroute en rust om te verwerken wat ze de voobije weken meemaakten. Maar ze kunnen ook naar huis. En dat is voor die vele mensen op de vlucht, die we de voorbije weken ontmoet hebben, niet zo.

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde