"Veertien, vijftien jaar. Overval met geweld, zware inbraken, groepsverkrachting, geen enkel schuldbesef. Slechte thuissituaties. Totaal geen impact meer van ouders. Hopeloos.”

"Veertien, vijftien jaar. Overval met geweld, zware inbraken, groepsverkrachting, geen enkel schuldbesef. Slechte thuissituaties. Totaal geen impact meer van ouders. Hopeloos.”

Niveau 4, morgen om 21u35 @opVIER

"Les mains visibles! Les mains sur la table! Carte d’identité!" Niveau 4 scheert morgen door de straten van Molenbeek, we zijn op dat moment halfweg de ramadan. De straten zijn net na zonsondergang akelig leeg. Iedereen zit aan tafel. Straks na middernacht lopen de straten en cafés weer helemaal vol. Tom, hoofdinspecteur recherche, maakt zich klaar voor harde actie. Hij plant een grondige drugscontrole in vier verdachte cafés. Ook de interventiedienst heeft de handen vol. Een schietpartij, verkeersagressie en verhitte gemoederen.

Maar er loeit ook een andere sirene:
“Jeugdcriminaliteit is hier echt het grootste probleem. Veertien, vijftien jaar. Overval met geweld, zware inbraken, groepsverkrachting, geen enkel schuldbesef. Slechte thuissituaties. Totaal geen impact meer van ouders. Hopeloos.”

“De politie alleen kan dit niet oplossen. Het gaat over onderwijs, opvoeding, mentaliteit van buurten. Over iemand verantwoordelijkheid geven en toekomst bieden. Het is zo complex. Wij willen wel dweilen, maar iemand moet de kraan dicht doen.”

Gabriel en Peter, hoofdinspecteurs jeugd en gezin, brengen Niveau 4 tot diep in de gesloten jeugdinstelling van Saint-Hubert. Hier verblijven jongeren die een zwaar misdrijf hebben gepleegd en tijdelijk worden opgesloten. Ze ondervragen er een 15-jarige (!) bendeleider. De jongen is gekend voor 33 strafbare feiten en geldt als een van de meest gevreesde jeugdcriminelen in Molenbeek. De inspecteurs sommen de feiten op. Een hallucinante combinatie van ernstige feiten, maar het raakt de jongeman zijn koude kleren niet. Na de ondervraging verhuist de jongen naar een andere instelling. Op zijn kamer worden concrete aanwijzingen gevonden om een zware overval te plegen. Deze maand komt hij wellicht opnieuw vrij.
Niveau 4, morgen om 21u35 @opVIER

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde