Topdokter over burn-out

Topdokter over burn-out

Vrijdag 8 mei 2015 — In een nieuwe aflevering van Topdokters wordt professor Topal door Koning Filip uitgenodigd op het Paleis voor een ereteken. En Dokter Goossens heeft een zware wachtdienst op de dienst neonatologie.

Professor Topal wordt door Koning Filip uitgenodigd op het Paleis. Als pionier in de pancreaschirurgie krijgt hij het ereteken van  Commandeur in de Kroonorde.

 

Dokter Goossens ontfermt zich in UZ Gent over premature baby’s en pasgeborenen die intensieve zorgen nodig hebben. Neonatologie wordt ten onrechte beschouwd als een softe discipline, maar ‘het is een keihard beroep, het is hier geen crèche’, aldus Dokter Goossens. De klok rond worden deze kwetsbare patiëntjes nauwgezet gemonitord.

 

Ondanks de hoogtechnologische mogelijkheden en de wil van dokters om zoveel mogelijk levens te redden, primeert het belang van het kind altijd en willen ze kinderen met ernstige aandoeningen niet ten koste van alle levenskwaliteit laten overleven. Als neonatoloog staat Dokter Goossens aan het begin van het leven, maar soms ook aan het einde. Wanneer de strijd verloren wordt, heeft dit een enorme weerslag op de hele dienst.

Dokter Goossens en andere dokters vertellen openhartig over de tol van hun veeleisend beroep, hoe ze hun fysieke en mentale grenzen al zijn tegengekomen en hoe het gevaar voor een burn-out altijd om de hoek loert.

 

Een aangrijpende aflevering van Topdokters, dinsdag 19 mei om 21u op VIER.