Terug naar eigen land

Terug naar eigen land

een documentaire in de voetsporen van hedendaagse vluchtelingen.

 

‘Tonen en zelf meemaken hoe misdadig ze met vluchtelingen op weg naar België omgaan. Dat is de essentie van Terug naar eigen land.'

Martin Heylen reist voor het programma Terug naar eigen land, samen met zes bekende Vlamingen, af naar conflictgebieden en legt met hen de route af die vluchtelingen nemen om Europa te bereiken. Het programma is dit voorjaar nog te zien op VIER.

Terug naar eigen land is een van de meest ambitieuze televisieprojecten van VIER van de voorbije televisieseizoenen. Voor deze documentairereeks volgt VIER zes bekende Vlamingen, met een uitgesproken eigen mening op de vluchtelingenproblematiek, op hun reis naar de meest gevaarlijke uithoeken van de wereld. Zij leven twintig dagen in de voetsporen van hedendaagse vluchtelingen die als opgejaagd wild en op de meest waanzinnige manieren België proberen te bereiken.

Zuhal Demir, Bert Gabriëls en Veroniek Dewinter starten hun Terug naar eigen land in Erbil, Irak. Jean-Marie Dedecker, Margriet Hermans en Ish Aït Hamou starten hun vluchtroute in Mogadishu, Somalië.

Ze worden ondergedompeld in een intense en emotionele reis waarin ze geconfronteerd worden met de harde realiteit waarmee vluchtelingen dagelijks te maken krijgen. Niemand van hen komt ongeschonden terug. Zijn ze na hun reis nog steeds overtuigd van hun oorspronkelijke mening over ons vluchtelingenbeleid? Blijft iedereen zwart - wit denken, word alles grijs of is er letterlijk en figuurlijk wel plaats voor meer kleur? Martin Heylen documenteert.

VIER kiest met deze documentaire reeks voor een eigen versie van een internationaal bekroond format en wilt hiermee verder gaan dan de dagelijkse nieuwsberichtgeving over de vluchtelingenproblematiek.

Een problematiek die relevanter is dan ooit. De vluchtelingenstroom was nog nooit zo groot en het einde is nog lang niet in zicht. Steeds meer mensen wagen hun kans voor een betere toekomst in Europa.

In september 2015 deed kleine Aylan, verdronken op de fatale scheidingslijn tussen West en Oost, de hele wereld meer dan ooit beseffen dat er oplossingen moeten komen. Maar de meningen over het thema worden, na de aanslagen in Parijs of de 9/11 van Europa, steeds extremer en diffuser.

Deze meningen en overtuigingen in vraag stellen, door een zeer directe confrontatie met en beleving van, moeten Terug naar eigen land tot een bijzondere documentairereeks maken. Ver van mijn bed bestaat niet mee en vluchten kan niet meer.

Het format werd internationaal bekroond met onder meer een Gouden Roos op het festival van Montreux en een Emmy Award. Go Back to where you came from is van oorsprong een Australisch televisieprogramma en kreeg intussen een eigen versie in Nederland - Rot op naar je eigen land en in Duitsland – Auf Der Flucht: Das Experiment. In het voorjaar van 2015 werd het format ook aangekocht door VIER en BBC America. 

Terug naar eigen land wordt in Vlaanderen gemaakt door productiehuis WARNER BROS voor VIER.

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde