Muyters wil sportief gedrag tegen scheidsrechters financieel belonen.

Muyters wil sportief gedrag tegen scheidsrechters financieel belonen.

Karen & De Coster, vanavond om 21.00 @opvier

Woensdag 7 oktober 2015 — Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wil optreden tegen de groeiende agressie tegen scheidsrechters en belooft in 2017 een nieuwe subsidie voor sportfederaties die preventief optreden tegen agressie op het speelveld. Dat zegt minister Muyters  vanavond in het programma Karen & De Coster op VIER. 

De voorbije maanden was agressie tegen scheidsrechters meer regel dan uitzondering. Zo liepen er de eerste 3 maanden van het huidige voetbalseizoen bij de bond maar liefst 109 klachten binnen waarbij de scheidsrechter op één of andere manier werd bedreigd. Dat blijkt uit nieuw cijfermateriaal dat de redactie van Karen & de Coster mocht inkijken. In totaal werden maar liefst 109 klachten geregistreerd waarbij de integriteit van de scheidsrechter op één of ander manier werd bedreigd. Dat betekent met andere woorden dat élk weekend plus minus 10 voetbalscheidsrechters te maken krijgen met agressie op het veld. 

Ter illustratie, dit is de balans van de voorbije 3 maanden:

- scheidsrechter agressief benaderen: 13 klachten 

- proberen de scheidsrechter te slaan: 10 klachten 

- spuwen naar de scheidsrechter: 2 klachten 

- vulgair taalgebruik tegen de scheidsrechter: 65 gevallen 

- verbale of fysieke bedreiging van de scheidsrechter: 18 klachten

- een voorwerp naar de scheidsrechter gooien: 1 klacht

Vanavond getuigt Kevin Timmermans hoe hij twee weken geleden een vuistslag in het gezicht kreeg toen hij een speler van 17 jaar een rode kaart gaf. Kevin ontwaakte ’s anderendaags in een ziekenhuisbed. Ook de 20-jarige Dries werd afgetuigd tijdens een wedstrijd. Ondanks een veelbelovende start van zijn carrière als scheidsrechter gaf hij er na die wedstrijd meteen de brui aan. Vanavond getuigen ze over de impact ervan in een nieuwe Karen & De Coster.

Roekeloos rijgedrag bij jongeren, een nachtmerrie van veel ouders. ‘Steeds meer verkeerscowboys voor de politierechter’ vanmorgen nog in de media. De RookieDongle moet een oplossing bieden. Voor 339 Euro krijg je als ouder een sms-je zodra zoon-of dochterlief te hard rijdt.  Gunstig voor de verkeersveiligheid? Schenden we de privacy van onze kinderen niet? Wat denken jonge chauffeurs zelf over een kleine big brother in de wagen? En wat is de toekomstvisie van de ontwerpers zelf? En Gilles De Coster 'Ik schaam mij dood, ik rijd als een Johnny' test het kleinood.

Karen schrok er even van. De FOD Volksgezondheid wil moeders overtuigen om twee jaar lang borstvoeding te geven. “Jaarlijks starten ongeveer 60.000 mama's met borstvoeding, maar de meerderheid houdt dat geen zes maanden vol.” Het lijkt op een vingertje van de overheid, maar wat vinden de jonge moeders zelf van de discussie? Twee overtuigde flessenmixers maken de borst nat voor twee moeders die hun kind al meer dan twee jaar grootbrengen met eigen makelij. Ook in de studio van Karen & De Coster, Roeline Ham, zus van, die het als haar persoonlijke missie zag om het imago van borstvoeding grondig aan te pakken.

Karen Damen zoekt in beste Karen een oplossing voor de 85-jarige Emma die zonder vrijwilligers voor de Minder Mobielen Centrale opgesloten zit in haar eigen huis.

Uiteraard gaat er ook weer een onverwachte deur open, waarachter een nieuwe Held van het Internet gevraagd wordt om meer uitleg…of minder.

"Ik schaam me dood, ik rijd als een Johnny!"