Plopsaland voor drugsdealers?

Plopsaland voor drugsdealers?

“Die mannen van zestien, zeventien jaar gaan nog all the way, gewapende overvallen, drugs…. Ze worden toch elke keer weer vrijgelaten.”

Niveau 4 van programmamaker Eric Goens neemt de VIER-kijker morgen mee op een nieuwe hallucinante rit door politiezone Brussel-West.
Hoofdinspecteur Tom, sectie drugs, is al achttien jaar in dienst en ziet de problemen met dealers, drugcafés en plantages enkel toenemen.  Een autorit van enkele kilometers Ninoofsesteenweg toont meteen de enorme omvang van het probleem. “Het is een bodemloos vat. Wij hebben zoveel info over verkoop van verdovende middelen dat we eigenlijk maar moeten uitkiezen op welke case we willen werken. En het geld voor terrorisme en radicalisme komt heel vaak uit die drugdeals.”
Ook voor Stef, anti-banditisme brigade, is er een duidelijk verband tussen drugshandel en terrorisme. Zo goed als alle terroristen met een link naar Molenbeek hebben een verleden als drugsdealer. Ook figuren als Salah Abdeslam  en Mohamed Abrini waren voor hen geen onbekenden. De straffeloosheid van minderjarige criminelen is voor hem een van de grootste problemen. “Die mannen van zestien, zeventien jaar gaan nog all the way, gewapende overvallen, drugs…. Ze worden toch elke keer weer vrijgelaten.”
Dimitri is hoofdinspecteur bij de cel radicalisme. Samen met zijn collega’s probeert hij radicaliserende moslims op te sporen en in kaart te brengen. De cel bestaat sinds 2012 en werkt in nauw overleg met de andere secties binnen de zone Brussel-West. Ze vallen binnen bij een Belgische heler die er ook van wordt verdacht te radicaliseren en geld door te sluizen naar moslimfundamentalisten: “Dit geval gaat van drugs en marginaliteit naar bekeren.”
An is inspecteur wijkwerking Molenbeek. Zoals voorzien in Het Kanaalplan doet ze samen met haar collega’s een intensieve domiciliecontrole. Officieel zijn in Molenbeek 95.000 mensen gedomicilieerd maar niemand weet hoeveel mensen er daadwerkelijk verblijven. Vooral in de kelderverdiepingen wonen honderden illegalen die woekerprijzen betalen voor kamers in erbarmelijke toestand. An, inspecteur wijkwerking Molenbeek, betrapt een illegale huurder: “Een hok zonder verwarming, zonder verluchting, zelfs een beest kan je daar niet in laten leven.”

Nog in Molenbeek beginnen hoofdinspecteur Dennis en inspecteur Martijn aan hun ochtendronde. Om half tien krijgen ze een eerste noodoproep binnen. In Sint-Agatha-Berchem klagen buren over geurhinder. Een bewoner zou al een aantal weken dood in huis liggen.

Niveau 4 is een programma van Het Nieuwshuis en programmamaker Eric Goens. 
Niveau 4, dinsdag 6 september om 21u35 @opVIER.

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde