Nieuwe rechters oordelen over waarheid en leugen in een nieuw seizoen van De Rechtbank

Nieuwe rechters oordelen over waarheid en leugen in een nieuw seizoen van De Rechtbank

Vanaf morgen bij VIER

De Rechtbank volgt ook dit zesde seizoen verschillende magistraten die zich elke dag door lijvige dossiers ploeteren, aandachtig luisteren naar de vele getuigen, slachtoffers en beklaagden en de argumenten en omstandigheden afwegen om zo het juiste vonnis te vellen.

Dit jaar worden de camera’s opgesteld in Hasselt, Tongeren, Mechelen, Laken, Zaventem, Bergen en Antwerpen.

Morgen mag de kijker meeluisteren naar de verhoren van één van de 12 onderzoeksrechters in Charleroi. Een jongeman wordt er verhoord over de uit de hand gelopen ruzies met zijn vriendin.  Het blijkt een verhaal vol intriges.

De provincie Limburg, bekend om zijn gemoedelijkheid en gastvrijheid, komt in de eerste aflevering van dit zesde seizoen van De Rechtbank uitgebreid aan bod.  De politierechtbank van Beringen opent dan ook weids haar deuren met een flinke discussie over niet minder dan 20kg frieten. In Hasselt gaat het er iets ernstiger aan toe wanneer verschillende Limburgers, waaronder zanger Stijn Meuris, zich burgerlijke partij stellen  in een zaak rond 36 diefstallen. En in de Arbeidsrechtbank van Tongeren wordt een man die een collectieve schuldenregeling heeft, geëvalueerd omdat hij zich niet aan de afspraken houdt.

Dat justitie om veel meer draait dan misdaad en straf, om meer dan schuld en boete, bewijst de vrederechter van Laken. Midden in een Brusselse volksbuurt wordt elk woord, en in vele talen, gewikt en gewogen en vooral: geduldig geluisterd. 

De Rechtbank, vanaf morgen, elke dinsdag om 20u35 bij VIER. 

Nieuw in seizoen 6 van De Rechtbank:

In Tongeren krijgen we voor het eerst een inkijk in de werking van de Arbeidsrechtbank. Conflicten tussen werkgever en werknemer, werkloosheidsuitkeringen die niet meer betaald worden en zaken omtrent collectieve schuldenregelingen worden er met veel omzichtigheid behandeld.  Steeds meer mensen hebben schulden, maken gebruik van deze gunst maar beseffen niet altijd dat er ook verplichtingen bij komen kijken. 

In het Limburgse Beringen en het Waalse Bergen luisteren de politierechters naar de excuses en argumenten van snelheidsovertreders, mensen die onder invloed reden of andere verkeersovertredingen begingen. Opvallend is dat de boetes en straffen sinds de nieuwe verkeerswetgeving nog hoger liggen dan vorige jaar.

In de tweetalige rechtbank van Laken bemiddelt de vrederechter bij huurgeschillen en burenruzies terwijl ze moeiteloos tussen het Frans en het Nederlands switcht.

Ook in het vredegerecht van Zaventem werden een paar zaken gefilmd. 

De correctionele rechters van Hasselt buigen zich over misdrijven als hacking, oplichting via het internet, zwartwerk, valsheid in geschrifte  en drugszaken.  Zo wordt een jonge informaticus berispt voor zijn jeugdzonde.  Hij hackte een aantal computers van vrienden als experiment en de FBI kwam hem op het spoor.

De makers kregen ook toelating om een aantal zaken in het Hof van Beroep te volgen. Wanneer een partij niet akkoord gaat met een veroordeling in eerste aanleg, kan hij in hoger beroep gaan.  De zaak wordt dan opnieuw volledig behandeld. In de strafrechterlijke zittingen van het hof vellen de voorzitter en zijn raadsheren hun arrest over een Roemeense man die beschuldigd wordt van mensenhandel en huisjesmelkerij terwijl hij zelf beweert dat hij enkel zijn landgenoten wou helpen aan werk en een slaapplaats. 

 

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde