"Mama, waar zijn de hondjes? Papa heeft die in de grond gestoken.”

"Mama, waar zijn de hondjes? Papa heeft die in de grond gestoken.”

Ex-Gangster, morgen om 21u35 op VIER.

Woensdag 14 februari 2018 — Ik was een jaar of negen. Wij hadden een lassiehond thuis. Op een dag stonden we ’s ochtends op en waren er kleine lassietjes geboren. Dat was de hemel voor ons. Na school ben ik nog nooit zo hard naar huis gefietst als toen, om die hondjes te zien. Maar ze waren nergens meer te vinden. Mama, waar zijn de hondjes? Papa heeft die in de grond gestoken.”

Zelf is hij niet naar de begrafenis van zijn vader kunnen gaan. Laurette Onkelinx liet het niet toe. Het zou - naar eigen zeggen- de grootste schram op zijn ziel worden. De relatie met zijn ouders blijft zijn hele leven troebel en moeilijk te begrijpen. Ex-Gangster gaat met Danny terug in de tijd. Over zijn kindertijd, zijn jeugd, zijn opvoeding, zijn eerste aanvaring met het gerecht en de 'belofte' die hij zichzelf toen maakte.

Maar ook naar 30 december 1988. Want die dag loopt het grondig fout. De overval in het Waalse Berloz mislukt. Danny en Eric Stiers belanden in de gevangenis. Danny vertelt in Ex-Gangster voor het eerst hoe hij Eric valse verklaringen doet afleggen om zo Jozef Peeters, die zich in 2010 van het leven beroofde, vrij te krijgen. Over hoe hij verantwoordelijk was voor Eric Stiers zijn bijna cartooneske ontsnapping en hoe hij de dag voor zijn proces het hele dossier uit het gerechtsgebouw stal en opbrandde in de open haard.

Maar ook hoe het plan begon te kiemen om ‘eens een ontvoering te proberen’. En ze de secretaresse verkeerdelijk voor de dochter van Leon Melchior namen.

Ex-Gangster, morgen om 21u35 op VIER.

 

Voor de ontvoering van Anthony, maakte Danny Vanhamel een ander slachtoffer

Christianne Gielen
Lies Maesschalck SBS Belgium NV