L'Italiano Vero: Rocco Granata in Kroost

L'Italiano Vero: Rocco Granata in Kroost

"Iedereen is met een talent geboren. Je mama en je papa mogen je nooit tegenhouden."

Rocco is nog een kleine Rocco (10) als zijn papa naar België vertrekt om aan de slag te gaan in de mijnen.  België belooft hem er een mooiere toekomst. Hij belooft op zijn beurt een accordeon aan zijn zoon bij zijn terugkeer. Rocco's verdriet is immens.  Zijn vader keert niet terug, maar stuurt hen een treinticket enkele rit. In 1949 verhuist de familie Granata naar Limburg. De confrontatie met België is hard voor Rocco. Het harde werk in de mijnen en het dagelijkse leven in de barakken lijken in niets op zijn leven in Italië. Maar Rocco bijt zich vast in zijn muzikale droom. Tien jaar later schrijft Rocco de wereldhit Marina.

"Iedereen is met een talent geboren. Je mama en je papa mogen je nooit tegenhouden."

Rocco is er nu 78. Na een loopbaan van zestig jaar en vijftien miljoen verkochte platen is zijn liefde voor Italië nog steeds ontzettend groot. Kroost reist met Rocco naar zijn geboortedorp, Figline Vegliaturo, diep in de laars van Italië. Het is in dat mooie Calabrië dat Rocco al heel vroeg de liefde voor muziek voelt. Een dorp zonder radio met enkel de klank van de fanfares doet hem dromen van een leven als muzikant. 

Kroost bezoekt met Rocco ook Le Bois du Cazier, de mijn van Marcinelle, waar op 8 augustus 1956 een vreselijke brand uitbrak. 262 mannen komen om het leven, waaronder 136 Italianen. 

Zijn roots, zijn Rosie, zijn accordeon, zijn jukebox, zijn vespa…
L’Italiano Vero in Kroost, maandag 5 september op VIER.

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde