Levenslang.

Levenslang.

Het moment dat Vanhamel gewoon weer Danny werd. Ex-Gangster, donderdag 1 maart op VIER.

Woensdag 28 februari 2018 — 14 november 1994. De bende Vanhamel staat terecht voor de ontvoering van Anthony De Clerck voor het hof van assisen te Gent. Het proces duurt zes weken en wordt gevolgd door nationale en internationale pers. Justitie wilt een voorbeeld stellen. De assisenzaal krijgt voor het proces een totale make-over. Kosten noch moeite worden gespaard.

22 december 1994 volgt de uitspraak. Levenslang. Danny ontsteekt in woede bij het aanhoren van zijn straf. Meteen na de uitspraak onstaat er een publiek debat over de strafmaat. Professor in het strafrecht Brice De Ruyver, die eind vorig jaar onverwachts overleed, noemde de omstandigheden waarin het proces plaatsvond een blamage voor het Belgische rechtsysteem en een totale klucht. Werd de jury beïnvloed? Enkele juryleden schenden het geheim van de beraadslaging en verklaren dat ze onder druk werden gezet door de voorzitter: ‘we blijven hier zitten tot hij levenslang krijgt. Jullie kunnen hier kalkoen eten in plaats van onder je kerstboom.’

In deze laatste aflevering blikt Danny Vanhamel terug op zijn proces en zijn straf. Tot op de dag van vandaag blijft hij worstelen met zijn veroordeling. Hij herinnert zich pijnlijk precies hoe hij Marina vroeg om een toekomst op te bouwen zonder hem en het besef dat hij zijn twee kleine zoontjes nooit zou zien opgroeien. Maar ook hoe hij in 2004, vervroegd vrij en met enkelband, opnieuw zijn plaats moet zoeken binnen zijn eigen gezin. Of het moment dat Vanhamel gewoon Danny werd.

Ex-Gangster, donderdag 1 maart om 21u35 op VIER.

Hoe zwaar woog de gevangenisstraf op Danny Vanhamel zijn gezin?

Lies Maesschalck SBS Belgium NV
Lies Maesschalck SBS Belgium NV