Leven in toegevoegde tijd

Leven in toegevoegde tijd

Morgen: Topdokters onder zware druk

Prof. Monbaliu is transplantatiechirurg in UZ Leuven. Dankzij orgaandonatie krijgen zijn patiënten een tweede kans. Het is de missie van Prof. Monbaliu om de patiënt zo goed mogelijk voor dat nieuwe orgaan te laten zorgen door een gezonde levensstijl. Niet alleen in het belang van de patiënt zelf maar evenzeer uit respect voor de donor.

Prof. Monbaliu richtte de vzw Transplantoux op voor getransplanteerden en nabestaanden van donoren. Onder peterschap van Stan Van Samang rijden ze tweejaarlijks de Mont Ventoux op. De tocht staat symbool voor de berg die elke transplantatiepatiënt op moet, en die te hoog was voor de donor.

Transplantaties gebeuren vaak ’s nachts, maar het besef dat hij hierbij een leven redt helpt Prof. Monbaliu om deze veeleisende job vol te houden. Nochtans botste hij enkele jaren geleden op zijn fysieke en mentale grenzen. Als artsen niet genoeg voor zichzelf zorgen loert de burnout om de hoek en kunnen ze ook niet meer voor hun patiënten zorgen.

Ook Prof. Van Raemdonck bereidt zich voor op een longtransplantatie voor een 20-jarige mucopatiënt en Dr. van der Linden ziet een patiënt die na een hersenberoerte verlamd is. Topdokters vertellen openhartig over de momenten waarop de machteloosheid in hun beroep toeslaat en ze met de rug tegen de muur staan.

www.transplantoux.be

www.overlevendoorgeven.be

Topdokters - Morgen om 20u35 bij VIER

Contacteer ons
Over VIER

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders VIER, VIJF, ZES en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

VIER
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde