Komen Eten met een snuifje Tunesië, een toets van struisvogel en een vleugje mensenbloed

Komen Eten met een snuifje Tunesië, een toets van struisvogel en een vleugje mensenbloed

Donderdag 27 augustus 2015 — Een nieuwe Komen Eten-week start met grensgeval Olfa die haar gasten wil laten kennis maken met haar Tunesische achtergrond. Anneke ontvangt de Komen Eters in een halve dierentuin en Wim weet waarom een Harley Davidson veel gemeen heeft met een vrouw. Marc sluit de week af met struisvogel is al zijn facetten.

Komen Eten, van maandag 7 tot donderdag 10 september, om 20u05 op VIER

Olfa uit Baarle-Hertog

De 40-jarige Olfa is schoonheidsspecialiste en is letterlijk een grensgeval. Ze woont op de Belgisch-Nederlandse grens en heeft een buur die in Nederland woont en een buur die in België woont. Olfa barst van de energie en het temperament en daar zouden haar Tunesische roots iets mee te maken kunnen hebben. De trotse mama van twee stelt haar menukaart op in de vorm van de hand van Fatima, want die zorgt voor bescherming. Ook Olfa’s menu vindt zijn oorsprong in Tunesië. Ze wil haar gasten graag de typische cultuur en keuken laten ontdekken. Benieuwd wat de Komen Eters vinden van Olfa’s chorba, roez jerbi en hali lisahria.

Anneke uit Erembodegem

Anneke is 40 lentes jong en ze ontvangt haar gasten vanavond in een exotisch ingericht huis. Wie een voet binnenzet bij Anneke waant zich in de Zoo van Antwerpen, want er zijn giraffen te bewonderen, een schommelpaard en zelfs een varken. Anneke vormt al zestien jaar een koppel met de liefde van haar leven en houdt ervan hem te verwennen. En koken is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Ze noemt zichzelf de vampier en dat heeft niks met de stand van haar hoektanden te maken. Wel met haar interesse in het aftappen van bloed. En ook haar gasten ontsnappen daar vandaag niet aan. Anneke doet haar uiterste best om er een topavond van te maken, maar moet daarbij wel rekening houden met Olfa die zich ontpopt tot een rasechte etiquette-kenner, met bijhorende kritische blik.

Wim uit Noorderwijk

De twee belangrijkste woorden in het leven van de 44-jarige Wim zijn ongetwijfeld Harley en Davidson. Hij is de trotse bezitter van een black beauty en dat is duidelijk te merken in zijn huis. Tot in de kleerkast toe straalt het hele huis de liefde voor de motor uit. En volgens Wim moet je een Harley behandelen zoals een vrouw: koesteren, goed soigneren en schoon op zitten. Wim is het prototype van een ruwe bolster met een blanke pit en is vast van plan om vandaag goed te scoren bij zijn gasten. De pleziermaker in Wim ontwaakt al tijdens het koken, want zelfs in de keuken kan hij een dansje niet laten. Naast een menu met een bizonder hoofdgerecht, voorziet Wim als klap op de vuurpijl een drankspelletje voor zijn gasten.

Marc uit Duffel

De 54-jarige Marc sluit de Komen Eten-week af. Voor de kost is hij actief als fiscalist en in zijn vrije tijd als wielertoerist. Marc houdt er niet van om in de keuken een vast stramien aan te houden of om exact de richtlijnen van een recept te volgen. Hij is eerder van het spontane type, die kookt op het gevoel. Aan de eettafel staat één groene stoel en die is exclusief voorbehouden voor Marc zelf, want “de stoel is speciaal, net zoals ik”. Marc heeft twee adoptiekinderen met Indische roots, maar laat die Indische toetsen niet terugkomen in zijn menu. Daar speelt de struisvogel de hoofdrol met struisvogelragout als hoofdgerecht en een mysterieus struisvogelei als dessert. Zelfs de menukaart is erg struisvogel-geïnspireerd. Het allermoeilijkste gedeelte van de avond is volgens Marc de tafel dekken. Daar komt zelfs een meetlat aan te pas, want ‘meten is weten’, weet ook Marc.