Kerk en Leven of De Seksbijbel?

Kerk en Leven of De Seksbijbel?

Goedele Liekens in Kroost, maandag op VIER

Vrijdag 24 april 2015 — Merel wordt dit jaar 18. Ze is knap, net als haar moeder. Maar ook een kind van deze tijd. Goedele Liekens zal tot haar 18 jaar elke zondag naar de mis gaan. Elke zondag. “Maar ik bleek toch te veel wereldverbeteraar in me te hebben, om de Kerk te kunnen appreciëren. Als ik vijftig jaar vroeger geboren was, was ik zeker missionaris non geworden.” Maar ze wordt Miss België. In 1986. Jong en onervaren, maar nooit op haar mondje gevallen. Beauty & brains. Het blijkt al snel de gouden combinatie om door te breken als seksuologe, leading lady van de Vlaamse radio en televisie en schrijfster. Haar gedurfde uitspraken, haar gesticuleren, haar krachtige looks. Niets doet vermoeden dat Goedele ook heel vaak twijfelt aan zichzelf. En hoewel er achter die vastberaden façade ook veel verdriet leeft, zal ze dat verdriet nooit uitspreken. “Toon nooit je breekbaarheid, zeker niet in Vlaanderen, want als je begint te manken, springen ze als hyena’s in je nek.”

Miss België met een missie. Haar rol als ambassadrice van de Verenigde Naties ligt haar nauw aan het hart. Samen met haar dochter Merel reist ze naar Ethiopië. De vreselijke realiteit van vrouwenverminking komt hard binnen bij een zorgeloze jongedame. Maar het zorgt ook voor respect voor wat een moeder haar dochter kan meegeven. De hoop en de wil iets te veranderen in de wereld.
Van Kerk en Leven naar De Seksbijbel. Van de televisiestudio’s naar de harde realiteit in Ethiopië. Van de strijd in zichzelf tot haar bijzonder vastberaden strijd voor vrouwen overal ter wereld.

Kroost is een programma van Het Nieuwshuis en programmamaker Eric Goens. Maandag 27 april om  21u00 op VIER.