'In de pijnkliniek krijg je een breed venster op de wereld'

'In de pijnkliniek krijg je een breed venster op de wereld'

Aflevering 7 van Topdokters volgt professor Bart Morlion (UZ Leuven)

Maandag 19 maart 2018 —

In de pijnkliniek krijg je een breed venster op de wereld en de maatschappij maar het is niet de voordeur, het is meestal het achterraam en je komt heel veel vuile was tegen. - Professor Morlion

Eén Belg op vier lijdt aan chronische pijn, pijn die langer dan drie maanden aanhoudt.

Professor Bart Morlion is hoofd van het pijncentrum in UZ Leuven. Patiënten die bij hem aankloppen zijn ten einde raad: pijn beheerst hun leven en ze hopen op een mirakel. Maar een kant en klare oplossing ligt niet zomaar voor het grijpen, zo blijkt uit deze aflevering.

Een man die al jaren kampt met pijnklachten over zijn hele lichaam komt langs in het pijncentrum. Een concrete oorzaak is er niet, tot professor Morlion botst op een voorval uit zijn verleden, een emotionele gebeurtenis die zijn pijnen zouden kunnen verklaren. 

In Keulen opereert professor Visser-Vandewalle een man die na de dood van zijn moeder oncontroleerbare tics gekregen heeft.   

En professor Nijs zal het schoudergewricht herstellen van een vrouw die van de trap gevallen is. Op basis van röntgenfoto’s wordt een 3D model van haar gewricht geprint, een techniek die niet meer weg te denken is bij traumachirurgie. 

In Kopenhagen wordt professor Morlion ook officieel aangesteld als nieuwe voorzitter van de Europese pijnfederatie, een organisatie met meer dan 20.000 leden uit 37 landen.  

Topdokters
Elke dinsdag om 20u35 op VIER

 

Het vijfde seizoen van Topdokters biedt opnieuw een meeslepende, vaak ook ontroerende blik achter de schermen van een tot de verbeelding sprekend universum. Acht dokters, vanuit hun respectievelijke specialisaties, nemen de kijker mee in de wereld achter hun mondmasker, vaak op het snijpunt van leven en dood.

Indien u extra informatie wenst over het programma en/of een interview met één van de dokters wilt aanvragen, kunt u dit seizoen terecht bij Ellen Van Tichelt (ellen.vantichelt@gmail.com / +32 474 69 13 70).

Ellen Van Tichelt SBS Belgium NV