'Ik heb zelf geen kinderen, maar heb dat een plaats kunnen geven'

'Ik heb zelf geen kinderen, maar heb dat een plaats kunnen geven'

Aflevering 5 van 'Topdokters' volgt professor gynaecologe Liesbeth Lewi (UZ Leuven)

Maandag 5 maart 2018 —

Ik heb zelf geen kinderen, maar heb dat een plaats kunnen geven. Je moet leren tevreden zijn met wat je hebt en niet denken aan wat je niet hebt. - Prof. Lewi


Als gynaecologe en meerlingspecialiste wordt prof. Liesbeth Lewi dagelijks geconfronteerd met de vreugde en het verdriet van nieuw leven.

Een vrouw met het tweelingtransfusiesyndroom wordt doorgestuurd naar prof. Lewi, die gespecialiseerd is in deze ernstige aandoening. Hierbij heeft de ene foetus te veel vruchtwater en de andere te weinig. Als de toekomstige ouders niet kiezen voor een operatie is de kans op een miskraam honder procent, maar ook een operatie houdt risico’s in. Ze hebben slechts een paar uur de tijd om deze moeilijke beslissing te nemen. 

In Keulen opereert prof. Visser-Vandewalle een patiënt die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Aan de hand van ingewikkelde berekeningen bepaalt ze de exacte plaats bepalen van het verstoorde hersengebied om er vervolgens een electrode implanteren. Fouten maken is geen optie. 

In UZ Leuven komt een man speciaal van de kust om advies te vragen aan prof. Morlion.  Hij heeft al jaren chronische pijn aan zijn onderbeen, ten gevolge van een operatie en hoopt dat hij geholpen kan worden. 
 

Topdokters
Elke dinsdag om 20u35 op VIER

 

Het vijfde seizoen van Topdokters biedt opnieuw een meeslepende, vaak ook ontroerende blik achter de schermen van een tot de verbeelding sprekend universum. Acht dokters, vanuit hun respectievelijke specialisaties, nemen de kijker mee in de wereld achter hun mondmasker, vaak op het snijpunt van leven en dood.

Indien u zich wilt aanmelden voor het persmoment, extra informatie wenst over het programma en/of een interview met één van de dokters wilt aanvragen, kunt u dit seizoen terecht bij Ellen Van Tichelt (ellen.vantichelt@gmail.com / +32 474 69 13 70)

Prof. Liesbeth Lewi
Prof. Liesbeth Lewi
Prof. Liesbeth Lewi
Prof. Liesbeth Lewi
Prof. Veerle Visser-Vandewalle
Prof. Veerle Visser-Vandewalle
Prof. Bart Morlion
Prof. Bart Morlion
Ellen Van Tichelt SBS Belgium NV