"Het rouwproces van een onvervulde kinderwens is vergelijkbaar met dat van een overlijden."

"Het rouwproces van een onvervulde kinderwens is vergelijkbaar met dat van een overlijden."

Topdokters, morgen om 20.35 op VIER.

Maandag 30 mei 2016 — In UZ Brussel ziet professor Tournaye een man met vruchtbaarheidsproblemen door een genetische afwijking. Tijdens een operatie zal professor Tournaye proberen zaadcellen te vinden in de zaadbal. Ondertussen worden ook eicellen bij de vrouw weggenomen, het wordt een spannende dag voor het koppel.

De patiënten van professor Tournaye koesteren vaak al jarenlang een kinderwens, achter zijn discipline gaat dan ook veel verborgen verdriet schuil.  Het rouwproces van een onvervulde kinderwens is volgens professor Tournaye even zwaar als dat van een overlijden. Daarom vindt hij het jammer dat fertiliteit soms als luxegeneeskunde wordt bestempeld.

Bij neuroloog dr. van der Linden komt een 15-jarige jongen op consultatie die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette.  De jongen heeft last van opvallende tics en stoot bij zijn leeftijdsgenoten op onbegrip.  Cardiochirurge professor Inez Rodrigus opereert een Jehova-getuige met een ernstig hartprobleem. Door haar religieuze overtuiging wil ze geen bloedtransfusie krijgen, waardoor ze tijdens de operatie een extra risico loopt.

Topdokters vertellen over hun tomeloze ambitie om het beste uit zichzelf te halen, over de zelfzekerheid die nodig is om het scalpel te hanteren en de drive om iets achter te laten in de geneeskunde. Al hun inspanningen en opofferingen hebben maar één doel: de allerbeste zorg voor elke patiënt.

Topdokters, morgen om 20.35 op VIER.

Prof. Herman Tournaye
Neuroloog Dr. van der Linden
Inez Rodrigus
Prof. Herman Tournaye