Happy birthday Mr. Mulder

Happy birthday Mr. Mulder

Jan Mulder wordt seuventig.

Zondag 3 mei 2015 — “Hier rust Jan Mulder, spits van Anderlecht, 1965-1972. Dat mag je op mijn grafsteen zetten.” De magie van het voetbal. Het heeft Jan levenslang betoverd. Die zeven jaar van zijn leven, waren ook zijn leven. Op de top van zijn kunnen…en van zijn hartstocht. 

Jan Mulder wordt er morgen zeventig. Maar als ze hem straks vragen trainer van Anderlecht te worden doet hij het “gratis en onmiddellijk”. De voorbije vijftig jaar stonden in teken van zijn vrouw Johanna en voetbal, zijn twee zonen en voetbal, kunst en voetbal, drama en voetbal. En Jan Mulder heeft nieuws, want binnenkort verhuist hij naar België. Het gemis van Brussel blijft groot, té groot. Vandaar dat Jan & Johanna straks definitief in 'hun' Brussel komen wonen. 

Voetbal en drama. Samen schreven ze het leven van Jan Mulder. Goed in beeldschone doelpunten scoren en in het missen van kansen. Neus in het gras. Sterven van zelfmedelijden. Een spits die speelt om te winnen, maar ook voor het meisje. Eerst voor zijn moeder, dan voor Johanna: “Het blijft een jongetje hè. Ik snap die vrouwen wel die hem leuk vinden. Vind ik ook.”

Seuventig. Zijn formule blijft geheim. Maar Jans hoofd zit wel vol nieuwe plannen.“Ik word ouder dan Stijn Streuvels. Ik word zestigduizend jaar.” Een uniek portret van Jan Mulder, door zijn vrouw en zijn zonen, door zijn oude klasvriend en en boezemvriend.

Toen Mulder vorige week de eindmontage van zijn Kroost kreeg te zien, was zijn commentaar kort maar krachtig: 'Weergaloos, zelfs voor: Jan Mulder'. 

Altijd een mening, eeuwig een speler. Kroost, morgen 4 mei om 21u00 op VIER.