Een goede dokter weet wat hij kan en wat hij niet kan.

Een goede dokter weet wat hij kan en wat hij niet kan.

Topdokters over hun grenzen en die van de wetenschap

Woensdag 29 april 2015 — Professor Delaere ontwikkelde een baanbrekende operatietechniek waarbij een donorluchtpijp getransplanteerd wordt bij patiënten die geen luchtpijp meer hebben. Hij is de enige ter wereld die deze operatie uitvoert. Vandaag ziet hij een man die dankzij deze ingreep voor het eerst in 15 jaar normaal zal kunnen ademen.

Op een congres in Gent opereert Professor Hoebeke voor een zaal vol chirurgen.  Terwijl hij opereert legt hij hen de nieuwste technieken uit en mogen er vragen gesteld worden. De competitiegeest van chirurgen komt duidelijk naar boven en er ontstaat een geanimeerde discussie over wat het beste is voor de patiënt.

Terwijl ze in de eerste plaats hun patiënten willen helpen, willen Topdokters ook liefst iets achterlaten in de geneeskunde.  Vastberaden en onvermoeibaar blijven ze naar nieuwe oplossingen zoeken. Professor Delaere staat ermee op en gaat ermee slapen, zelfs op vakantie blijft hij nadenken over zijn techniek. Want de competitie in de medische wereld is hard.

Toch houdt de realiteit de dokters met de voeten op de grond. Want de chirurg die geen complicaties heeft opereert niet, of liegt, aldus Professor Hoebeke. Het blijft een constante afweging om te vernieuwen zonder risico voor de patiënt.