'Chirurgie is topsport: ook wij trainen elke dag.’

'Chirurgie is topsport: ook wij trainen elke dag.’

Nieuw seizoen Topdokters gaat morgen van start

Maandag 18 april 2016 — Topdokters kijkt in het hoofd en hart van specialisten en biedt een unieke blik achter de schermen van de medische wereld.  In het derde seizoen worden acht nieuwe dokters gevolgd. In hun verschillende disciplines proberen zij dagelijks voor elke patiënt het verschil te maken.

In de eerste aflevering hangt het leven van een mucopatiënt aan een zijden draadje.  Hij heeft dringend nieuwe longen én een nieuwe lever nodig. Prof. Van Raemdonck, wereldautoriteit in de longchirurgie, begint aan een 15 uur durende long-levertransplantatie.  Het is nog maar de negende keer dat deze ingreep in UZ Leuven uitgevoerd wordt. Bovendien moet het team beslissen of de longen van de donor, die een roker was, goed genoeg zijn voor de patiënt. 

Prof. Van Raemdonck werkt de klok rond om zijn patiënt door deze spannende en zware operatie te halen. Door de vele operaties ’s nachts kan hij vaak maar een paar uur per nacht slapen. Prof. Van Raemdonck vergelijkt chirurgie dan ook met topsport: ‘ook wij trainen elke dag’.  Vastberaden en met een indrukwekkende kalmte blijft hij een baken voor zowel zijn team als de patiënt.

Neuroloog Dr. van der Linden helpt een vrouw met een hersentrauma na een val met de fiets en kinderrevalidatie-arts Dr. Van der Looven begeleidt een meisje dat aangereden is op haar paard. Topdokters laat zien hoe artsen niet alleen medisch maar ook op persoonlijk vlak voor hun patiënten zorgen wanneer het noodlot toeslaat.

Topdokters - Morgen om 20u35 bij VIER